Son birkaç yıl içinde herhangi bir zamanda taşınabilir bir dizüstü bilgisayar satın aldıysanız, büyük olasılıkla birincil disk sürücüsü (C: diski) olarak bir katı hal sürücüsü (SSD) almışsınızdır. Yeni oyun dizüstü bilgisayarları da SSD önyükleme sürücülerine taşınırken, yalnızca bir daha ucuz bilgisayar satmak isteyen bazı firmalar hala sabit disk sürücülerini (HDD’leri) tercih ediyor. Bu arada, yeni alınan masaüstü bilgisayarlardaki önyükleme sürücüleri, en ucuz modeller dışında çoğunlukla SSD’lerdir. Bazı durumlarda, bir masaüstü, önyükleme sürücüsü olarak SSD ve daha büyük kapasiteli bir depolama eki olarak HDD ile birlikte gelir.

Yine de sadece birini seçmek zorunda kalırsanız, nasıl seçersiniz? SSD’ler ve HDD’ler arasındaki farklara girelim ve karar vermenize yardımcı olmak için her birinin avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.

HDD ve SSD Tanımı

Geleneksel dönen sabit disk, bir bilgisayardaki temel geçici olmayan depolamadır. Yani, RAM’de depolanan verilerin aksine, sistemi kapattığınızda üzerindeki bilgiler “kaybolmaz”. Sabit disk, ister geçen yüzyılın hava durumu raporları, isterse orijinal Star Wars üçlemesinin yüksek çözünürlüklü bir kopyası veya dijital müzik koleksiyonunuz olsun, verilerinizi depolayan manyetik kaplamalı metal bir plakadır. Bir koldaki okuma / yazma kafası, plakalar dönerken verilere erişir.

Bir SSD, bir sabit sürücü ile aynı temel işlevi yerine getirir, ancak veriler, içinden güç akışı olmadığında bile verileri koruyan, birbirine bağlı flash bellek yongalarında depolanır. Bu flash yongalar (genellikle “NAND” olarak adlandırılır), USB flash sürücülerinde kullanılan türden farklı bir türdendir ve tipik olarak daha hızlı ve daha güvenilirdir. SSD’ler sonuç olarak aynı kapasiteye sahip USB flash sürücülerden daha pahalıdır. (SSD jargonuna ilişkin ayrıntılı kılavuzumuza bakın.)

Başparmak sürücüler gibi, SSD’ler de genellikle HDD’lerden çok daha küçüktür ve bu nedenle üreticilere bir PC tasarlamada daha fazla esneklik sunar. Geleneksel 2,5 inç veya 3,5 inç sabit sürücü yuvalarının yerini alabilseler de, bir PCI Express genişletme yuvasına takılabilirler veya doğrudan ana karta monte edilebilirler; bu, artık üst düzey dizüstü bilgisayarlarda yaygın olan bir yapılandırmadır ve hepsi bir arada. (Bu karta monte SSD’ler, M.2 olarak bilinen bir form faktörü kullanır. En iyi M.2 SSD’ler için seçimlerimize bakın ve bu çok yönlü SSD türleri hakkında çok daha fazla bilgi edinin.)

m2 ssd disk
m2 ssd disk

 

Not: Bu hikayede öncelikle dahili sürücülerden bahsedeceğiz, ancak neredeyse her şey harici sürücüler için de geçerli. Harici sürücüler hem büyük masaüstü hem de  taşınabilir bilgisayarlar içindir ve SSD’ler giderek harici sürücü pazarının daha büyük bir parçası haline geliyor.

SSD’lerin ve HDD’lerin Avantajları ve Dezavantajları

Sabit sürücüler hala düşük bütçeli ve eski sistemlerde var, ancak SSD’ler artık ana sistemlerde ve yapılandırılabilir bir seçenek olarak bile bir sabit sürücü sunmayan Apple MacBook Pro gibi ileri teknoloji dizüstü bilgisayarlarda olmazsa olmaz haline gelmiştir. Masaüstü bilgisayarlar ve daha ucuz dizüstü bilgisayarlar ise en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca HDD sunmaya devam edecek.

Bununla birlikte, hem SSD’ler hem de sabit sürücüler aynı işi yapar: Sisteminizi başlatırlar ve uygulamalarınızı ve kişisel dosyalarınızı depolarlar. Ancak her depolama türünün kendine özgü özellikleri vardır. Nasıl farklıdırlar ve neden birini diğerinin üstüne almak isteyesiniz?

Sebep SSD ve HDD Hızı Olabilir mi ? 

ssd disk
ssd disk

SSD’lerin parladığı yer burasıdır. SSD donanımlı bir bilgisayar, bir dakikadan çok daha kısa sürede, genellikle sadece saniyeler içinde açılır. Bir sabit sürücünün çalışma özelliklerine göre hızlanması zaman gerektirir ve normal kullanım sırasında bir SSD’den daha yavaş olmaya devam edecektir. SSD’li bir PC veya Mac daha hızlı açılır, uygulamaları daha hızlı başlatıp çalıştırır ve dosyaları daha hızlı aktarır. Bilgisayarınızı ister eğlence, okul veya iş için kullanıyor olun, ekstra hız, zamanında bitirmekle geç kalmak arasındaki fark olabilir.

TeamGroup M.2 SSD
Bunun ikincil bir sorunu: parçalanma. Döner kayıt yüzeyleri nedeniyle, sabit diskler en iyi bitişik bloklar halinde yerleştirilmiş daha büyük dosyalarla çalışır. Bu şekilde, tahrik kafası okumasını tek bir sürekli hareketle başlatabilir ve bitirebilir. Sabit sürücüler dolmaya başladığında, büyük dosyalar disk tabağının etrafına dağılarak, sürücünün “parçalanma” denen şeyden zarar görmesine neden olur. Okuma / yazma algoritmaları, etkinin en aza indirildiği noktaya kadar gelişirken, sabit diskler yine de performansı etkileyecek şekilde parçalanabilir. Ancak SSD’ler bunu yapamaz çünkü fiziksel bir okuma kafasının olmaması, verilerin herhangi bir ceza olmaksızın herhangi bir yerde saklanabileceği anlamına gelir. Bu, SSD’lerin doğası gereği daha hızlı doğasına katkıda bulunur.

Scroll to Top